Za ratnike bez rata, lovce bez lovišta i umjetnike bez umjetnosti


           Ovaj tekst posvećujem vama ratnicima, lovcima, munjama i umjetnicima. Par linija koje pišem su za vas koji ne vjerujete u desetljeća, godine, čak ni dane. Vas slavim jer sam kao vi, ono što nas povezuje je slijepa vjera u momente nadahnuća, oni dolaze rijetko i odlika su one vrste čovjeka koji u modernom dobu izumire, onom biću koje ne živi udobno u moru trajanja, razrijeđenoj osrednjosti svakodnevnog života, već u bljesku emocije, genija, ubilačkog bijesa i velike milosti.


b881228688z1_20180215143806_000gkivrg6s2-0-55us5kljjaxkzb30sp2_fct2051x1151x354_ct677x380


Mi smo djeca sekunde, odlučujućih bitaka koje se odviju u treptaju oka. Živimo od lova do lova, od rata do rata. Monotononiju svakodnevnog života neka preuzmu oni koji se  danas čine moćnima, ono što leži iza njihove moći je kukavičluk i kleptomanska skupljačka opsesija, takva sorta je esencija modernog čovjeka. Život takvog čovjeka je život životinje sa farme. Odvojeno od ushita ideala divljeg razaranja i stvaranja to osrednje biće sa farme skuplja svoj napoj i pred svima ga prikazuje kao zlato. Biserje nikad nije smjelo pasti pred svinje.

bison-hunt-speed-painting


Sigurnost slabi svojeg propagatora, on svojim neizlaganjem punoj gorčini i slasti života postaje plazmodičan i proziran. Dovoljno je usporediti divlju životinju sa domaćom da nam postane jasno što sigurnost i nesloboda čini biću. Previše puta današnji čovjek kvalitete životinje sa farme želi progurati kao slobodu, samo oni koji su istinski divlji mogu spoznati tu najveću nedosljednost današnjice. Mi divljaci koji ginemo mladi, koji se bacamo u plamen rušenja i stvaranja ne trpimo takve laži. Postalo je evidentno da se toliko toga u našoj vrsti izvrnulo i deformiralo, da se privid i slabost prodaje pod vrlinu, da je sigurnost i udobnost postala nova zvijezda koja vodi mudrace do konačnih odredišta.


farmanimals


Udobnost tijela i duha je nešto strano nama ljudima munjama, mi siječemo dugu noć svojim bljeskovima, naša kratkoća slika je i prilika duha ratnika, lovca i umjetnika.  Neki od nas žive kroz bitke sa sobom i svijetom, neki unutar žestokog lova za najvišim idealima. neki unutar kratkoće pjesme ili zamaha kistom. Mi ne živimo cijele živote, između bljesaka ratničkog genija ne postojimo, iz nepostojanja se smijemo onima koji se kunu u duge živote i sitničarenja.


cropped-wpw-banner1


Zbog našeg zajedničkog blagoslova i prokletstva podižem čašu i nazdravljam našoj rijetkosti i krhkosti. Ugroženi smo poput vukova ili velikih mačaka Afrike, poput svega onoga neokaljanoga duhom sjedilačkog života, svega neprilagodivog i neobuzdivog. Neka goveda mirno sjede u štali i u strahu iščekuju svojeg gladnog gospodara. Neka nas gledaju i neka se podsmjehuju naivnosti naše intenzivne kratkoće.  Neka zbrajaju i oduzimaju beneficije i nedostatke svojeg štalskog života, sve osim bljeska je iluzija poraženih.


 

Objavio

budnium

Analiza svakodnevnog života i utjecaja dubinskih i neprimjetljivih procesa na njega.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s