Genetski uvjetovana nemogućnost promjene kod Hrvata?

Nastavljam u tonu prošlog posta, genetika je dakle opet na repertoaru. Evolucija je za većinu ljudi, pa i za mene, mistična sila koja se odvija kroz milijune godina. Mistična možda je, ali ne mora biti ograničena na vremenske obrasce koji su nama kratkoživućim bićima nepojmljiva. Ono što mi je promjenilo percepciju o ljudskoj evoluciji su ruske lisice, ništa više ništa manje.

Belayayev eksperiment pripitomljavanja ruskih lisica je pokazao da je čovjek također faktor prirodne selekcije. Priroda je kompleksna, možemo je usporediti sa čovjekom koji ima 1000 hobija, bavi se sa više njih u isto vrijeme, iz tog razloga ti hobiji napreduju jako sporo, ali se međusobno nadograđuju, vežu, i grade onog tko ih prakticira. Prirodna selekcija koju vrši čovjek kroz svoje institucije (država, politika, filozofija itd…) je u odnosu na prirodnu selekciju ubrzani proces. Da se vratimo na prijašnju metaforu o hobijima – priroda se bavi tisućama hobija (procesima koji utječu na promjenu pojedinih organizama), čovjek se djelomično odvojio od prirode i stvorio svoje daleko preciznije mehanizme selekcije (metaforički, on je osoba koja polaže svoju energiju u samo jedan hobi i u njemu iz tog razloga napreduje brzo.

Takvo brzo napredovanje je Belayayev potaknuo u lisicama, birajući ih samo kroz nekoliko generacija po specifičnom kriteriju emocionalnog odnosa prema ljudima. Lisice koje su bile druželjubive bile su birane za parenje sa drugim druželjubivim lisicama. Sa vremenom agresivne lisice su otpadale (nije im bilo dopušteno razmnožavanje) a Belayayev je dobivao sve umiljatije i druželjubivije lisice. Jedan čovjek se usmjerio na jednu karakteristiku lisice, ubrzao selekciju i stvorio novu vrstu organizma – pitomu lisicu.

Belyayev believed that the key factor selected for in the domestication of dogs was not size or fertility, but behavior: specifically, tameability. Since behavior is rooted in biology, selecting for tameness and against aggression means selecting for physiological changes in the systems that govern the body’s hormones and neurochemicals.

https://en.wikipedia.org/wiki/Domesticated_red_fox#Genetic_experimentation

Priroda je više puta pod ekstremnim uvijetima stvorila selekciju koja je bila na razini inteziteta kojem je Belyayev izložio lisice. Nacije, države, vlast, politike, pa čak i banalnije stvari kao što su bon-ton, sport, prehrana, su ljudskom rukom stvoreni laboratoriji prirodne selekcije. Nacije su možda imale malo toga sa stvarnom genetskom povezanosti pojedinih skupina ljudi, ali to proročanstvo je postalo sa vremenom samoostvarujuće. Pod skupom kontroliranih uvijeta u jednom zatvorenom sustavu su se ljudska bića počela razvijati drugačije od susjeda koji su bili pod drugom političkom strukturom.

Kročim sad u opasne vode, koji se ne sviđaju modernim liberalima koji vole naglašavati jednakost svih ljudi, bježući od genetike kao od kuge. Istina je da je lijepo vjerovati da smo svi jednaki, ali onog trenutka kada odete u stvarni svijet, kada izađete iz vašeg balona (obično fakultetskog, jer se liberali mogu uzgajati samo u tako pomno odabranim i ugodnim uvijetima) susresi ćete se sa svijetom koji je prožet nejednakostima. Nejednakost je osnovna postavka ljudskog života. Hipiji koji pokušavaju pobjeći od te nejednakosti u zagrljaj majke prirode uskoro shvate da su se bacili u ruke onoga tko je naučio ljude nejednakosti, priroda je ono što bira, ne ono što vjeruje u sulude jednakosti.

Dugo vremena sam po umu razbacivao, analizirao, propitkivo jednu misao koja mi je prije par mjeseci iznenada uskočila u svijest. Hrvatska ima velikih problema sa korupcijom i samovoljom pojedinaca na visokim pozicijama. Zadnjih deset godina naše države okarakterizirane su protukorupcijskim djelovanjem, koje uvijek završi progonom još jednog lopova, na čije mjesto dođe drugi lopov i tako u krug. Mislim da nije do nesposobnosti institucija, posrijedi je nešto daleko dublje.

Što ako smo u Hrvatskoj pomnom genetskom selekcijom odbacili sve ljude koji su temperamentom, inteligencijom i obiteljskom tradicijom bili katalizatori promjene. Autoritarni sustavi, birokratizacija, partije, ustaški i komunistički nedemokratski mehanizmi ušutkavanja snažnih organizama i promoviranje slaboumnih, prestrašenih, podobnih, su možda stvorili populaciju prebranih pojedinaca koji se sada već genetski determinirani da budu poslušni. Možda smo mi prebrane lisice koje su bile birane prema specifičnom temperamentu. Ovog puta su bili prebrani ne oni koji su druželjubivi već oni koji su se najviše bojali, oni koji nisu u stanju progovoriti, oni koji ne mogu formulirati misao koja će ih potencijalno dovesti u probleme.

Je li moguće da su u Hrvatskoj ostali samo urođeni autoritarni sadisti i urođeni robovi? Je li negdje u našem svijetu potajno čučao neki Belayayev koji je birao svoje lisice prema temperamentu? Taj skriveni znanstvenik su bila naša društva i institucije koje smo stvorili. Kako to obično biva, ono što čovjek stvori da mu olakša život i služi na kraju se izvrne u odnos u kojemu čovjek služi svojoj slugi. Čini vam se kao sci-fi, pokušajte nešto progovoriti, pokušajte nešto napisati, pokušajte biti subverzivni i možda vam se ukaže tužna istina, kao što se ukazala i meni. Možda se možete derati i napadati, ali što znači jedinka koja se ne može osloniti na kolektiv koji je urođeno anesteziran. Možda imate slobodu govora, možda možete pisati, ali što znači pad jednog drva u šumi ako nitko nije sposoban svjedočiti pad.
Objavio

budnium

Analiza svakodnevnog života i utjecaja dubinskih i neprimjetljivih procesa na njega.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s