Jeffrey Epstein, vampirizam kao arheotipna slika parazitskih elita

Vampirizam je nešto što me dugo vremena fasciniralo, doduše ne jer smatram da postoje lebdeći mrtvaci koji spavaju u kovčezima i piju krv. Još kao mali se nisam mogao potpuno podati uživanju u fantazijama baziranim na nadnaravnim bićima. Dio mene je odbacivao sve što intuitivno nisam mogao povezivati sa realnosti, iz tog razloga smatram da mnogi superjunaci, čudovišta i ostali nadnaravni elementi uopće ne rezoniraju sa realnošću ( ne pridonose obogaćivanju naše zbilje simbolima koji stoje za nešto što je nepojmljivo racionalnom umu i logici svakodnevnog života). Ono što je fantastično a ne referencira se na život je puka zabava, nema intelektualne koristi, oličenje toga je franšiza Marvel koju osobno smatram tvornicom zabave koja je otela mitologiju čovjeku i oduzela joj njenu korisnost za ljudski rod.

Vampirizam je jedan od onih vjernih pratitelja ljudskog roda još od brončanog doba (vjerovatno i ranije), zajedno sa likantropijom (vukodlaci), tvori najkonzistentniji duo nadnaravnih čudovišta koji progone ljudski rod i lome koncepciju zbilje onoga tko preživi susret sa njima. Spomenuta bića su toliko strana i zla da ne možemo pročitati njigove namjere ili motive, jedino se možemo složiti oko njihove destruktivnosti. O čemu se točno radi kada govorimo o nadnaravnome? Osobno smatram da se radi o istim problematikama kao i kod teorija zavjere.

U prijašnjom postu spomenuo sam Davida Ickea i njegove teorije o reptilima. Naime, čovjek smatra da se za ljudski rod zaljepio parazitski elitni krug nevjerojanto moćnih reptilskih elita. Ok, u prošlom teksu sam iznjeo svoju interpretaciju većine, pa i te teorije zavjere. Mora biti nešto konkretno i stvarno u tome što ti odbačeni marginalci govore. Vampirizam po meni posjeduje slične kvalitete kao Ickeovi reptili. Jedni i drugi su nehumani, parazitski, opasni, apsolutno strani svemu ljudskome, prizemljenome, prirodnome, dobrome. Uopće ne sumnjam da je Icke u svojem rastresenom umu koncipirao element moderne mitologije, stvorio je nešto ekvivalentno vampiru, zombiju, Cthulhu, vukodlaku, Fenriru, samo odaberite čudovište iz bilo koje mitologije. Baš kao što su nabrojena čudovišta igrala funkciju simbola, tako i vampirizam igra u svojoj modernoj interpretaciji (Bram Stoker, vampir kao aristokrat) određenu ulogu objašnjenja nečega neobjašnjivoga ali veoma realnoga.

No što je toliko nerealno u našoj zbilji da trebamo veoma moćnog, letećeg, nemrtvog grofa Drakulu koji ubija seljake i građanstvo pijući im krv? Što objašnjava Stokerov vampir koji ne odgovara staroj seljačkog koncepciji vampira koja je proizišla sa Balkana? Dok je stari balkanski vampir lokalni problem određenog sela, on je vezan za specifičnu osobu, kuću, on je nešto kao zloduh koji proizlazi iz specifične situacije koja se desila na fiksnoj lokaciji, novi vampir nastao u industrijskom dobu internacionalni je problem. Stokerov Drakula putuje iz Rumunjske i maskira se u pripadnika londonske elite, nije li to već veoma indikativno kamo će ova interpretacija ići? Na gornjoj slici nalazi se lik Patricka Batemana iliti psiha iz filma Američki Psiho. Bateman je prikaz jednog sloja koji se stvorio u visokom američkom društvu. Radi se o američkom biznismenu, visoko rangiranom dijelu korporativne Amerike. Većina kapitalista su ujedno i globalisti, što je logično, više trgovine i otvorenih granica pogoduje poslu. Kapitalisti nisu emocionalno vezani za zemlju, naciju niti narod, oni su lebdeći element društva koji ima samo jednu namjeru – zaradu. Bateman je pretjerani lik, ali njegova krvoželjnost i nestabilnost samo su umjetničke figure koje aludiraju na poremećenost visokog korporativnog američkog društva.

Zašto smještam Batemana i vampire u isti post, zašto je u naslovu jasno naglašeno ime Jeffreya Epsteina, osuđenog pedofila koji je počinio samoubojstvo u zatvoru 2019. Smatram da je Bram Stoker svjesno ili nesvjesno započeo moderni mit vampira aristokrata da objasni novonastalnu situaciju koja je izrodila arheotip modernog industrijalca a eventualno i američkog kapitalista. Vampir aristokrat više nije čudovište iz seoskih priča, on više ne koristi silu, glavna oružja su mu manipulacija, iluzija i novac. Jeffrey Epstein je bio jedan od ljudi koji sačinjavaju 1% populacije po bogatstvu, po utjecaju je vjerovatno bio i u još manjem postotku. Kada čitate bilo što o Epsteinu nećete ostati hladnokrvni, potovo kada dođete do optužbi za pedofiliju. Naime, čovjek ne samo da je bio prevarant najvišeg kova koji se probio do samog vrha mutnim djeovanjima na tržištu dionica i manipulacijma milijardera, vodio je i lanac prodaje ženskih seksualnih robova. Nije to bila neka podzemna franšiza u Ukrajini vođena lokalnim kriminalcima, radilo se o visoko luksuznom biznisu sa još luksuznijim mušterijama. Epstein je imao prijatelje sa najviših instanci američkog društva, to se najbolje očitavalo u izbjegavanju pravde kroz 30 godina. Dominirao je intelektualnim krugovima financiranjem znanstvenih i umjetničkih projekata, družio se sa Billom Clintonom, Trumpom, imao je svoje pipke duboko u tržištu i net vrijednost od 577 milijuna (ono što je malen dio cijelog bogatstva, ono što je spomenuto u oporuci).

Filantrop, ljudbitelj znanosti i umjetnosti, aristokratski playboy, slika i prilika New Yorške elite, sve jedan veliki paravan konstruiran i pomno uređen da sakrije pravu nutrinu zvijeri. Epstein je regrutirao djevojeke koje su varirale od 25 pa na dole, sve do 12 (možda i niže) godina, da bi služile njemu i njegovoj curi kao seksualni robovi. Neke je koristio i odbacio, neke je regrutirao u pilote, neke u profesionalne maserke, ali seksualno ropstvo je bilo kontinuitet za sve. Pedofilija iza sebe ostavlja trag slomljenih ljudi, nitko se ne može izvuć iz takvog odnosa bez psiholoških rana koje traju doživotno. Zašto se upravo ta nesretna pedofilija stalno ponavlja, što kod visoko pozicioniranih crkvenjaka, što kod pedofilskih prstena u visokom američkom društvu?

Predatorska priroda elita koje vode svijet sve više izlazi na vidjelo, pedofilija samo je dio cijele priče, ali veoma indikativan dio. Starci koji crpe i uništavaju mladost je nešto što mene automatski podsjeća na vampirizam. Naivno je očekivati da vampiri stvarno piju krv, visoko pozicionirani pedofili koji piju životnu energiju djeci itekako odgovaraju simbolici koja se kroz vampire pokušava objasniti. Cijela situacija je toliko udaljena od svakodnevnog života male osobe koja radi od 7 do 3 u uredu i šeta psa poslije posla, da um te iste intuitivno i refleksno koristi nadralne simbole da objasni nešto toliko apstraktno, nemoguće i uvrnuto. Vampir u modernoj mitologiji upravo savršeno opisuje ono što je bio Epstein. Drakula nije bilo pedofil ali je pio djevicama krv, što aludira da nešto staro i mrtvo želi nešto mlado i nedirnuto, očita je simbolika hranjenja, bilo bi pogrešno u ovom slučaju ograničiti svoju interpretaciju samo na krvi.

Smatram da se kod modernog vampira aristokrata ne radi samo o sisanju krvi već sisanju ljudskog roda općenito. Podjarmljene klase pritisnutne teretom odozgora nose tron elita koje kroz špekulaciju i prevare dolaze do nevjerojatnih količina bogatstva, sve skupa je postavljeno u bolnoj oprečnosti i izvrnutosti. Vampir i žrtva, predator i lovina, viša klasa i niža klasa, dihotomije su koje opisuju situaciju ljudskog roda od pamtivjeka te otvaraju vrata teorijama zavjera i mitologizaciji skrivene borbe koja prožima sve elemente naših svakodnevnih života. Jeffrey Epstein je upravo nerealna ličnost, lebdeći identitet, fantastična utvara koja manipulira smrtnike, koristi ih kao stoku, hrani se energijom mladih žena, vara cijeli sustav te ga financijski osiromašuje kroz svoje malverzacije. Pedofilija je čin protiv čovječnosti i zajednice u kojoj osoba koja je uništena pripada, na isti način se burzovne prevare i ostale malverzacije slične prirode manifestiraju u ekonomiji svakodnevnog čovjeka, one sišu energiju iz života, usporavaju sustav, polagano ga ubijaju. SAD, a kao posljedica i ostatak zapadnog svijeta se nalazi u kanđama vampirolikog iskorištavačkog stvora, monstruma koji postoji samo u teorijama zavjera i noćnim morama, apstraktan je i zaštićen veom prevare i iluzije, on postepeno osiromašuje ljudsku zajednicu, poput parazita sve uzima sebi ne ostavljajući ništa drugima.

Vampir je savršen mitološki lik koje opisuje iskorištavačku narav modernog kapitalističkog društva nad masama slijepih konzumenata. Svijet vampira je karakteriziran ulogama predatora i žrtve, razriješen je morala. Vampir konstantno treba još krvi, ne zanima ga patnja koju ostavlja iza sebe utaživanjem svojih potreba. Manjak empatije i emocija općenito je nešto što karakterizira psihopata, ta karakteristika mu itekako pomaže u darvisnitičkom kapitalističkom društvu. Vampira također krase iste karakteristike, sve se spaja u jedan kompatibilan narativ, kockice se slažu savršeno i sve je očitije da utvare koje noću opsjedaju snove nisu nešto što ostaje samo u domeni nadrealnog, oni postoje, ali nemaju velike očnjake i blijedu put, oni nose odjela i vode naša društva, povezuju se, manipuliraju i sišu esenciju društva nad kojim vladaju.

Objavio

budnium

Analiza svakodnevnog života i utjecaja dubinskih i neprimjetljivih procesa na njega.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s